wtorek, 14 sierpnia 2012

Wzdęcia, refluks i zgaga - jak likwidować skutki tych przypadłości

Po zjedzeniu niektórych pokarmów pojawia się nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku, a także w żołądku. Zjawisko to towarzyszy spożywaniu tłustych, ciężkostrawnych potraw, po przejedzeniu lub zbyt dużej ilości mocnych przypraw.

Jest to tzw. refluks żołądka, przykra dolegliwość spowodowana wieloma czynnikami. 
Zjawisko to potocznie nazywane jest zgagą i charakteryzuje się pieczeniem w przełyku, klatce piersiowej oraz żołądku. Dzieje się tak, ponieważ zawartość żołądka cofa się do przełyku. To kwas, który znajduje się w soku żołądkowym wywołuje nieprzyjemne dolegliwości. Występuje najczęściej u osób w wieku 50-70 lat. Pojawia się u ludzi otyłych, kobiet w ciąży i palaczy. U ponad 7 % społeczeństwa zjawisko to zachodzi codziennie.
Ma to negatywny wpływ na jakość życia. Występowanie nieprzyjemnych objawów może zmniejszyć odpowiednia dieta i prawidłowe odżywianie. Należy jednak pamiętać, że nawracająca zgaga może być efektem poważnej choroby. Warto zatem skorzystać z porady lekarskiej, który doradzi stosowanie preparatów neutralizujących nadmiar kwasów w żołądku lub zleci specjalistyczne badania.
Dobrym środkiem do leczenia tej choroby są naturalne rośliny, które działają łagodnienia błony śluzowe układu pokarmowego. Zapewniają one zarówno bezpieczeństwo stosowania, jak i wysoką skuteczność. Najczęściej w tego typu chorobach stosuje się rumianek oraz korzeń lukrecji gładkiej. Zmniejszają bowiem one stan zapalny w błonach śluzowych. Często też używa się aloesu oraz prawoślazu lekarskiego.
Składniki te chronią żołądek przed szkodliwym kwasem.  Dobrym, domowym sposobem jest także wypicie szklanki wody z płaską łyżeczką sody. Warto też ograniczyć spożywanie kawy i alkoholu. Wszystko to sprzyja lepszemu samopoczuciu, nawet po obfitym obiedzie.
SKuteczne metody na leczenie zgagi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz