czwartek, 30 sierpnia 2012

Jak radzić sobie z trądzikiem w ciąży?

Abete
W czasie ciąży zmienia się wygląd skóry. U niektórych kobiet pod wpływem estrogenów cera znacznie się poprawia i wygładza, inne obserwują zmianę kolorytu twarzy. Czasem jednak za duża ilość hormonów może prowadzić do wystąpienia zwiększonej ilości wyprysków, w tym także ropnych krost. Jak sobie z nimi radzić?
Dbanie o cerę trądzikową w ciąży jest trudniejsze niż w innych okresach życia ze względu na konieczność unikania wielu leków. Nie wolno przyjmować doustnych antybiotyków, w tym najbardziej popularnych w leczeniu zmian skórnych preparatów z tetracyklinami, są one bardzo szkodliwe dla dziecka i mogą powodować wady wrodzone. Wiele związków chemicznych przenika przez skórę do krwioobiegu matki, dlatego nie wskazane są nawet maści i kremy zawierające lecznicze, a toksyczne dla dziecka związki. Nie powinno się także stosować zewnętrznie preparatów z retinolem lub kwasami owocowymi, złuszczają one skórę, ale czynią ją bardziej wrażliwą na przebarwienia, te natomiast i tak dość często są udręką kobiet ciężarnych. Utrwalone opalenizną plamy na twarzy mogą się utrzymywać przez dłuższy czas i znacznie obniżyć samoocenę.
Jeśli stan skóry jest poważny najlepiej wybrać się do dermatologa. W innych przypadkach powinna pomóc regularna i delikatna pielęgnacja skóry płynami i tonikami. W aptekach jest szeroki wybór środków do mycia twarzy dla cer wrażliwych i alergicznych, które można stosować z powodzeniem. Dobrze także pomyśleć o diecie w ciąży – spożywanie rzeczy słodkich, bardzo ostrych, tłuszczów zwierzęcych i dużych ilości białka może nasilać zaognienie zmian trądzikowych. Pomocny jest także prawidłowy bilans witamin: A, B i PP oraz cynku. Witamina A reguluje złuszczanie się naskórka i gojenie zmian, B i PP wpływają na pracę gruczołów łojowych, natomiast cynk działa leczniczo.
Witaminę A zawierają produkty mleczne oraz świeże owoce i warzywa, np. marchew, papryka, brzoskwinie, morele i dynia. Niedobory witamin z grupy B można uzupełnić jedząc chude mięso, produkty zbożowe (kasze z pełnego ziarna oraz ryż) oraz pijąc mleko, dużo ich zawierają także różnego rodzaju orzechy i nasiona. Witamina PP, czyli niacyna, zawarta jest w mięsie ryb zwłaszcza morskich oraz w nasionach strączkowych – fasoli, grochu, soczewicy i ciecierzycy. Cynk dostarczany jest do organizmu wraz z mięsem, orzechami włoskimi, laskowymi, nasionami słonecznika, czy pestkami dyni. Tak prawidłowo skonstruowana dieta nie tylko może pomoc w walce z trądzikiem i ograniczyć ogniska zapalne, ale także korzystnie wpływa na rozwój dziecka i samopoczucie matki. Stąd warto o nią dbać bez względu na wygląd skóry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz